12 februari 2013

Fettisdagen - semlornas dag! Bjuder på två härligt goda recept på semlor med citronkräm, hallon och pistage samt surdegssemla

Personligen älskar jag semlor och här kommer två recept med en liten twist, från Tommy Myllymäki och Sébastien Boudet som visas på TV 4 idag. Ser fantastiskt gott ut. Tommys semlor består bland annat av citronkräm och hallon, toppade med lätt vispad grädde och pistage. Och lite florsocker. En semla är inte en semla utan florsocker, säger de som kan.



Foto: TV 4


Antal portioner: 4
Ingredienser
4 st semlebullar 2 st citroner saft och skal av 2 st ägg 2 dl socker 1 st gelatinblad blötlagt 100 g smör 2 dl frysta hallon 4 msk socker 1 dl pistage mandel 2 dl vispgrädde 



Gör så här
1. Skär upp och gröp ur semlorna.
2. Spara lite av inkråmet till fyllningen.
3. Sjud upp citronsaft och skal, ägg och socker i en kastrull under omrörning, till 85 grader.
4. Tag av från värmen och vispa ned gelatinblad samt smör
5. Sila citroncurden och kyl ned.
6. Rårör hallon med socker och mosa lätt.
7. Grovhacka pistagemandel.
8. Vispa grädden.
9. Blanda citroncurd med bröd inkråmet och hälften av pistagemandeln.
10. Fyll bullarna med curd och en sked hallon.

Sébastien Boudets surdegssemlor




Foto: Sebastien Boudet




Antal portioner: 10
Ingredienser
500 g vetemjöl 200 g mjölk 85 g socker 100 g smör (osaltat) 1 st ägg 10 g havssalt 20 g kardemumma 80 g SURDEG 5 g jäst (frivilligt) 

Fyllning
200 g crème pâtissière mandelmassa vispgrädde 


Gör så här


1. Häll ut vetemjölet på en arbetsbänk.

2. Gör en grop i mitten av vetemjölet och fyll den med socker, ägg och havssalt samt kardemumma och surdeg.
3. Blanda ihop röran i mitten, späd ut med mjölk, lite i taget.
4. Rör sedan ihop med mjölen, lite i taget tills du har knådat ihop en fin deg.
5. Tärna smöret och knåda in det.
6. Knåda tills degen släpper från bakbordet.
7. Låt vila under en duk i cirka 30 minuter. Dela upp degen i 10 små bollar à 50-60g.
8. Knåda de små bollar och forma så de bli runda och fina.
9. Ställ de på en plåt i en avstängd ugn i 8-10 timmar.
10. Ta ut, sätt ugnen på 200 grader och ställ in igen.
11. Grädda bollarna i 8-10 minuter.
12. Skär av toppen av bullen och skär ev ut med en utstickare för att få en snygg rund form.
13. Pudra locket med florsocker.
14. Skär ut brödet i bullen för att fylla med mandelmassan/vaniljkrämen.
15. Vispa grädde så den får en fast form, inte för snabbt och hårt.
16. Klipp toppen av en spritspåse och sätt dit en taggig tyll.
17. Fyll påsen med grädde och spritsa på bullen.
18. Avsluta med att sätta dit locket.

Fler goda recept av Tommy och Sébastien hittar du på recept.nu

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varmt välkommen att lämna en kommentar!