10 april 2013

Tapeten Elefant från Svenskt tenn! - Veckans sidospår v 15

Du har väl inte missat att Svenskt Tenn släppte Estrid Ericsons klassiska mönster Elefant som tapet den 5 april? Estrid Ericson reste mycket och tog med sig olika slags former, mönster och souvenirer hem. Det var efter en förlaga från Belgiska Kongo som Estrid ritade tyget med de små elefanterna. På slutet av 1930-talet trycktes Elefant för första gången på textil. Nu trycks mönstret i tre olika färgställningar även på tapet, grå, hallonröd och oceanblå. Jag gissar på att tapeterna kommer att bli en storsäljare!


Bilder lånade via Sköna hem

 Bild lånad via Svenskt Tenn

Estrid Ericson
När Estrid Ericson 1934 erbjöd Josef Frank en fristad att leva och verka i, vände hon ett nytt blad i den svenska formhistorien. Den österrikiske arkitekten och formgivaren och den svenska butiksägaren blev snabbt en oslagbar duo.
Det var visserligen Josef Frank som ritade möblerna och textilierna, men det var Estrid Ericson som hade ögat för hur de bäst skulle komma till sin rätt. Tillsammans förvandlade de två den nakna och nyktert sakliga funkisen till något mjukt och hemtrevligt. Deras variant var osvensk och sofistikerad och inkluderade både mönster, färger och ting, utan att för den sakens skull förlora sin enkelhet.

Ha en riktigt fin onsdag!

Åsa
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varmt välkommen att lämna en kommentar!