21 oktober 2012

Trender - heltäckningsmattans återkomst.


Lotta Ahlvar, vd Moderådet. Bild via Formex MagazineFrån ljust och fräsch till mjukt och mysigt.


 Lotta Ahlvar, vd på Moderådet, om heltäckningsmattor.
– Det är en trotjänare som har kommit och gått, och visst har vi känt att den varit på gång en längre tid. Den är ju faktiskt ganska sympatisk. I samma veva dyker också and­ra textilier från 80-talet upp igen: ljuddämpare i sammet och kraftiga textilgardiner. Det är ingen tillfällighet. Vi har kommit till stadiet när vi vill boa in oss, som en markering mot den kala, kalla minimalismen.
I dag är de bruna och orange mattorna från 70-talet puts väck. Nu är det företrädesvis dova mattor, så kallade ickefärger – beige, nougat och avgasrosa – som dominerar efterfrågan.
– Neutrala färger kommer alltmer, och kan bli hur häftigt som helst i rätt miljö, säger Lovisa Grundberg, marknadschef på Kasthall.

”Heltäck” har länge haft mer eller mindre oförtjänt dåligt rykte.
Med nya material och städrutiner är heltäckningsmattan på väg att återfå sin status och respekt. Stefan Nilsson, trendanalytiker, spår också dess återkomst:
– Mattan åkte in på 60-talet, och ut ett par decennier senare. Då, på 60-talet, ansågs heltäck verkligt rebelliskt. Mattornas utseende har dock varierat och nu vill man helst ha en matta med kort lugg i sovrummet. En matta med riktigt lurvig lugg gör sig bäst i vardagsrummet. Jag kan tänka mig någon tigerrandig sak eller något grafiskt mönster med strutsar på eller så, säger han.

Inredningsbloggaren Frida Ramstedt har växt upp med heltäckningsmatta i brunt, orange och grönt. Efter det har hon haft svårt för textila golv.
– Men senaste tiden har jag känt mig mätt på den påvra, industri­ella trenden med nakna betonggolv, patinerade tegelväggar och renoverade fabrikslokaler som dominerat hela 2000-talet. Nu längtar jag efter ombonad inredning: stoppade möbler, frasiga gardiner och heltäckningsmattor. Men inte med hysteriska mönster som på 60- och 70-talet. Nu ser jag fram emot sobert gråa eller klassiskt beiga heltäckningsmattor. Klicka här för att läsa hela reportaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varmt välkommen att lämna en kommentar!