20 oktober 2012

Trender Mat - Trendspaning ”I skafferiet 2014″ av Jacob Wismar

Bild och text via Jacob Wismars blogg. 
Intressant läsning och jag hälsar matbilen varmt välkommen!

1, Äkta vara
 En sak som kommer att slå igenom stort är hypen kring att allt ska vara äkta. Hjortron i yoghurten ska vara gjord på riktiga bär osv. inget fusk i framtiden!

2, Mormor på franska: Petit
 Att trender kommer tillbaka vet vi och här har vi en trend som också är återkommande, mindre måltider. Alla kommer vilja bli förknippade med att äta lite, pitit, precis som en fransyska och inte som en skidåkare. 

3, Höns i trädgården
 Jag har alltid varit fem år för tidig med mina tokiga idéer. För fyra år sedan så skaffade vi höns i trädgården vilket jag tror kommer att slå stort under nästkommande år. Vi kommer fortfarande vara förknippade med att handla ekologiskt men nu vill vi visa alla i vår omgivning också. 

4, Inspiration via smart TV (dator)
 Den nya elektronikrevolutionen efter Apple. Alla kommer att vilja ha en smart-TV i framtiden vilket kommer göra att alla kommer att kunna marknadsföra sig lättare. Man kommer att se kortare inspirationsinslag av mat bland annat kommer vi också att se flera kockar komma fram.  
  
5, Bröd som mat
 En kraftig mottrend till LCHF. Man kommer också under 2013 börja äta bröd som mat istället för att använda det som tillbehör till middag. Vi kommer bland annat att se den gamla hederliga ”varma mackan” igen. 

6, Mellanmål till middag (enkelt)
 Vi ska även ta efter våra grannar i väst, dvs. Norrmännen som äter mellanmål till lunch – fast vi kommer att äta det till middag. Den perfekta familjefasaden kommer sakta men säkert att försvinna. Då ingen modern människa har tid med att samla familjen och laga en stor middag varje dag.  

7, Socker, strösocker (massor)
 En kortare hype kommer att vara kring det idag nästan förbjudna ”sockret”. Man kommer att trotsa dieterna. Kändisarna i TV4s morgonsoffa kommer att våga be om lite extra socker i kaffet. Vi kommer att se folk på arbetsplatser byta ut det rivna äpplet på gröten till gammalt hederligt strösocker. 

8, Anti grill
 Som vi sett på TV-serien ”Solsidan” så är grillning otroligt uttjatat, vilket det kommer att bli ändring på framöver. Istället kommer man att börja röka fisk, kött osv. samtidigt som picknicken kommer att komma tillbaka i en större och mer avancerad fattning.

9, Mat montering
 Vi ser att den moderna människan jobbar mer och därför inte har lika mycket tid att lägga ner på matlagning. Därför kommer det snart att finnas färdiglagade komponenter (ris, bulgur osv.) som man bara värmer upp hemma. Den här trenden finns redan i England och kommer att hälsa på oss  svenskar under snar framtid. 

10, Glassbil/matbil
 Vi kan snart hälsa matbilen välkommen. 

11, LCHF/Sallad, allt grönt
 Diet-trenden kommer att försvinna. Nu kommer motrörelsen till LCHF, GI och allt vad det heter. Snart kommer det vara fritt fram att äta grönsaker både över och under jord, rostat/orostat osv. Grönsaksvågen är på väg!

12, Gluten, USA, Meat free monday, helhets hälsa (inte protein…). Öppen- och stolthet kring sina dåliga matvanor, mindre smaker, fokus smak. 
 En trend som också kommer att slå stort är Glutenfritt – för alla. Men vi har också det här med ”den köttfria måndagen”, vi svenskar behöver inte alltid äta kött till allt. Sammanfattat så ska man tänka på en helhetshälsa, men vi ska våga vara stolta över våra dåliga matvanor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varmt välkommen att lämna en kommentar!