20 mars 2013

Trender 2013 Trender 2014 - Veckans sidospår v 12

Jag blev kontaktad av Adina Rosu som frågade om jag ville ställa upp och prata om trender och heminredning och självklart berättar jag gärna om det som jag brinner för allra mest! Igår var jag med i
både Värnamo Nyheter och Jönköpings-posten. Våga kombinera moderna saker med det personliga och var stolt över saker med historia! Dova, matta och smutsiga pasteller med gråa toner som bas är det som gäller 2013 och håll hårt i din Hawaii-skjorta! Hela intervjun kan du läsa längre ner. Trevlig läsning!


Glasvasar, ljusstake, blommor och fåglar från Noréns Färghus i Jönköping

Text: Adina Rosu. Foto: Christer Gallneby


Här kommer hela texten - Värnamo Nyheter

Tillbaka till rötterna när vi inreder

Längtan efter landet och naturen fortsätter att prägla vårt hem samtidigt som 20-talsvurmen åter gör entré i sällskap med en ny våg av historiska influenser. Inredaren och homestylisten Åsa Andreasson från Jönköping berättar om årets hetaste inredningstrender.

-Våga kombinera moderna saker med det personliga och var stolt över saker med historia! är Åsa Andreassons bästa tips. Att blicka bakåt för att skapa och definiera morgondagen verkar vara en trend i sig alltsedan millennieskiftet. Det var inte länge sedan både 50-, 70- och 80-talet var på tapeten. I år hoppar vi ytterligare ett par decennier bak i tiden.
 -Nostalgi är nyckelord vad gäller inredning och 20-talet med konstscenen i centrum kommer starkt tillbaka. Även kostymfilmer och influenser från 1850- och 1870-talet kommer att inspirera, säger hon.  Åsa Andreasson, ursprungligen från Älmhult men med basen i Jönköping, har en lång och gedigen erfarenhet från branschen. Under 15 år jobbade hon som inredare och inredningschef på Ikea och under de senaste åren har hon varit butiksutvecklare och inredare på huvudkontoret på EM i Jönköping. Just nu har hon via sitt nystartade företag, Kreativa Kvadrat AB, startat ett samarbete med Svensk fastighetsförmedling i Värnamo där hon bland annat erbjuder konsultation och rådgivning samt hjälp med så kallad homestyling, som innebär att man inreder en bostad inför en försäljning.
-Många som tittar på bostäder behöver hjälp för att se en bostads fulla potential. När folk känner igen sig i en personlig och hemtrevlig atmosfär kan de säga: "Här skulle jag kunna tänka mig bo". Också säljaren kan samtidigt känna: "Här skulle man bott kvar".
Behovet av Åsas tjänster med rådgivning och tips inför försäljningen har visat sig vara stort, bara under en veckas tid nu i början på våren hade hon fyra kundbesök inbokade i Värnamo. Parallellt med homestylig handlar Åsas verksamhet även om generella inredningstjänster till privatpersoner och företag, butiksutveckling och styling inför reklamfotograferingar.
Personligen är det framför allt växternas stora intåg i hemmen som Åsa Andreasson välkomnar som en fortsatt stark trend för i år.
-Nu gäller det att tänka nya användningsområden för växterna som att exempelvis ha dem i soffbord, i färgglada mönstrade förvaringsboxar eller varför inte i kökslådan eller i antika tekoppen? Designers hittar nya sätt att exponera växter i hemmet som i soffbord och växtlampor. Hemma har jag dem i flera olika korgar, boxar och glasskålar, säger Åsa Andreasson.
Den gröna färgen "emerald" har passande nog valts ut som årets färg av färgsystemsföretaget Pantone vars färgkartor används i många olika branscher.
-Utöver denna är det mycket dova, matta och smutsiga pasteller som gäller. Persikofärgat möter smutsrosa med flera nyanser av grått som bas. Svart och vitt fortsätter samtidigt att vara trendigt, säger Åsa Andreasson.
Andra nyheter är att mässing, koppar och brons ersätter silvret i hemmet, att motiv med fåglar, som exempelvis flamingos och blommor och mönster väntas komma starkt. Längtan till landet har funnits ett tag och fortsätter att dominera starkt. Gamla produkter kommer i ny tappning och det är populärt att sy och sticka som mormor gjorde.
-Vi vill komma bort från storstadens hets till enkelhet och historia med närproducerat, återbruk och hållbarhetstänk. I takt med att vi blir mer trångbodda skapas också mer mobila lösningar där möblerna behöver fylla mer än en funktion, säger Åsa.

Vilken är nästa trend som ligger fram i tiden?

-Redan 2014 om inte tidigare kommer hawaiisjkortan, så håll hårt i den för den kommer att komma jättestarkt både inom mode och heminredning!

Text: Adina Rosu Värnamo Nyheter

Önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varmt välkommen att lämna en kommentar!